WORDT VRIJWILLIGER!

Speeltuin Oranjekwartier is een organisatie die sinds 1958 uitsluitend werkt met onbetaalde vrijwilligers. Zonder deze vrijwilligers zou er geen grote speeltuin mogelijk zijn in de regio. Anders dan soms wordt gedacht zijn wij ook géén gemeentelijke organisatie maar is de speeltuin ontstaan uit mensen die een veilige en fijne speelomgeving voor kinderen vinden. Met circa 35.000 tevreden bezoekers per jaar slagen we daar goed in.

Om dit te kunnen blijven doen hebben we echter meer vrijwilligers nodig. Heeft u interesse? Lees dan dit artikel eens door en neem daarna contact met ons op voor meer informatie. Er zijn verschillende soorten vrijwilligerswerk (die je ook kan combineren). Onderstaand treft u een formulier aan voor aanmelding of meer informatie en een korte uitleg van de vrijwilligerstaken. Mogen wij u binnenkort begroeten?

 


VRIJWILLIGER TOEZICHT - KASSA/LOKET

Hoe vaak? De inzet gaat op afspraak. We maken een schema voor een half jaar waarin je wordt opgenomen. Komt het niet uit, dan kan je altijd met iemand ruilen. Belangrijk is dat je zelf aan kan geven hoe vaak je wilt en op welke dagen. Gemiddeld zit je éénmaal in de 3 weken in de speeltuin. Er zijn 2 tijdsblokken; van 14 tot 17 uur en van 13 tot 17 uur in de schoolvakanties en op zaterdag en zondag.

Wat doe je daar?  Tijdens de openingsuren  is altijd een "toezichthouder" aanwezig die vanuit het loket toezicht houd op de speeltuin.  De ouder is altijd verantwoordelijk voor zijn of haar kind maar het is fijn dat er iemand is die even kan luisteren of een pleister kan plakken.
Daarnaast doet de toezichthouder de kassa (entree, verkopen) beantwoord vragen en zorgt voor de orde en netheid in de speeltuin. Soms doe je dit alleen, soms is er als het druk is hulp van een tweede persoon. Er is altijd assistentie oproepbaar. Aan het einde van de dag maak je de toiletten schoon, tel je de kassa en sluit je af.
Wat moet je kunnen?  Omdat wij deels ook nog met contant geld werken is wat vaardigheid met geld belangrijk. Goed met kinderen en mensen overweg kunnen is een voordeel want die ga je er erg veel zien ;-). Op sommige dagen is het druk, op andere heb je meer tijd voor jezelf.
Wat bieden we ? al het vrijwilligerswerk is onbetaald. Als toezichthouder ontmoet je enorm veel mensen en vooral kinderen. In de speeltuin is iedereen eigenlijk altijd vrolijk. Daarnaast werk je in een leuk team. We organiseren zo'n 3 maal per jaar een leuke vrijwilligersavond waar je al je collega's ontmoet. En natuurlijk krijg je een aantal gratis toegangstickets voor de speeltuin zodat je er zelf ook naar toe kan!


VRIJWILLIGER ONDERHOUD

Hoe vaak? De onderhoudsploeg werkt iedere donderdagochtend tussen 8:30 en 12 uur aan de speeltuin (NB dat wordt vanaf april 2024 op vrijdagochtend). Tussendoor kletsen we bij de koffie bij. Je hoeft er niet elke donderdagochtend te zijn. Kom je maar eens in de paar weken dan zijn we daar ook al blij mee. Soms plannen we ook in het weekend onderhoud in. 
Taken? De onderhoudsploeg doet alle taken in de speeltuin en in en rond de gebouwen. Dat zijn o.a. schilderen, reparaties, groenwerk  en allerhande karweitjes om de speeltuin, natuurtuin en de omgeving veilig en netjes te houden. We werken met een systeem van onderhoudsbonnen zodat (conform de wetgeving) altijd vast ligt wat er is gebeurd. Vaak zijn de vrijwilligers onderhoud ook betrokken bij de voorbereiding van activiteiten. Daarnaast is het tijdens de koffiemomenten erg gezellig en wordt er veel gekletst en gelachen.
Wat moet je kunnen?  Voor onderhoud hoef je geen speciale vaardigheden te hebben alhoewel een beetje gevoel voor techniek, groen of knutselen wel handig is. 
Wat bieden we ? Al het vrijwilligerswerk is onbetaald. Als vrijwilliger onderhoud werk je in een gezellig en relaxt team met redelijk veel vrijheid. Je bent vaak als eerste op de hoogte van vernieuwingen. We organiseren zo'n 3 maal per jaar een leuke vrijwilligersavond waar je al je collega's ontmoet. En natuurlijk krijg je een aantal gratis toegangstickets voor de speeltuin zodat je er zelf ook naar toe kan!


VRIJWILLIGER ZAALBEHEER

Hoe vaak? Naast de speeltuin verhuren wij de zaal het Leeuwenkwartier. De zaal word onbeheerd (dus zonder dat er iemand aanwezig is) verhuurt. Tussen de verhuren door moet de zaal worden gecontroleerd (is er nog koffie, vaatwasser leeg, voldoende toiletpapier, redelijk schoon enz.). Soms moet een huurder worden opgevangen als die (nog) geen sleutel heeft. In onderling overleg wordt je ingeroosterd in een schema voor zaalbeheer. Dit schema fluctueert nogal eens omdat er natuurlijk steeds huren wijzigen en bijkomen. Enige flexibiliteit qua tijd is hierbij handig.
Taken? Zaal klaarzetten voor huurders zoals koffiezetter vullen, toiletpapier aanvullen en soms instructie geven over hoe de zaal werkt aan huurders.
Wat moet je kunnen?  Wij verhuren de zaal altijd zonder dat er een "beheerder" bij is. Voor deze taak moet je een goed oog hebben voor netheid en hygiëne en vooral over een ruime mate van beschikbaarheid beschikken. Woonachtig in de buurt van de speeltuin /zaal heeft de voorkeur naast sociale vaardigheden in de communicatie met onze huurders.  


VRIJWILLIGER ACTIVITEITEN

Hoe vaak? Zonder vrijwilligers geen activiteiten! Je kan je aanmelden voor deelname bij de organisatie of uitvoering van activiteiten zoals speldagen, Koningsdag, Rommelmarkten en Halloween. Leuk om te doen en er zijn tal van taken in te vullen. Je kan jezelf per activiteit aanmelden of aangeven wat je graag doet.. 
Taken? Die zijn afhankelijk van de activiteit en wat je wil doen. Van security, hamburger-bakker, spelbegeleider tot nog veel meer. Het is mede afhankelijk van de activiteit die we doen en welke plekken ere beschikbaar zijn.  Geef aan wat jij leuk zal vinden en wij plannen je in!
Wat moet je kunnen?  Dat is wat afhankelijk van jouw gekozen taak. Hierbij is het meestal handig dat je goed met kinderen om kan gaan. Een speciale vaardigheid is niet noodzakelijk.  
Wat bieden we ? Al het vrijwilligerswerk is onbetaald. Als vrijwilliger bij activiteiten werk je samen met een groep leuke vrijwilligers aan een geweldige activiteit. We organiseren zo'n 3 maal per jaar een leuke vrijwilligersavond waar je al je collega's ontmoet. En natuurlijk krijg je een aantal gratis toegangstickets voor de speeltuin zodat je er zelf ook naar toe kan!

 


FORMULIER
Wilt u meer weten over vrijwilligerswerk in speeltuin Oranjekwartier of wilt u zich misschien aanmelden? Vul dan onderstaand formulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op

Meer weten over vrijwilligerswerk?
Bij voorkeur nemen we in eerste instantie contact op via de mail
Weet u al waar u een voorkeur voor heeft? Er zijn meerdere keuzes mogelijk.