STATIEGELD 2023

Vanaf 1-4-2023  kan in de speeltuin bij aankoop van een blikje of flesje € 0,15 statiegeld gerekend worden. Bij flesjes was dat al sinds 2022 het geval. Statiegeld op blik is een overheidsmaatregel ter voorkoming van zwerfblik.
Wij starten met statiegeld op blikjes  zodra de voorraad blikjes zonder statiegeld-logo op is. Dat kan per frisdrank verschillen. U krijgt uw statiegeld terug als u het flesje of blikje inlevert bij een innamepunt zoals een supermarkt. Hieronder treft u meer informatie aan over statiegeld.

De speeltuin is geen innamepunt dus u kunt uw flesje of blikje NIET bij ons inleveren.

VRAGEN ANTWOORDEN

 • Wanneer gaat dit in?
  Plastic flesjes zijn al ingegaan in 2022. Statiegeld op blikjes start vanaf 1 april 2023. Omdat wij (en onze leverancier) nog een voorraad blikjes hebben zonder statiegeld-logo (van de ene soort meer dan van de andere) zal dat per frisdrank een andere startdatum zijn.
 • Hoeveel statiegeld zit er op een flesje/blikje?
  Op een flesje kleiner dan 1 liter en op blikjes zit € 0,15 euro statiegeld. Kost een flesje water bijvoorbeeld € 1,50 dan is daarvan € 0,15 statiegeld en kost het flesje water eigenlijk maar € 1,35.
  Hoe herken ik een statiegeldflesje/blikje?
  U herkent een statiegeld flesje aan het logo (zie onder; de kleur kan afwijken).
 • In wat voor staat moet ik het (bij de supermarkt) inleveren?
  Het blikje mag niet gedeukt zijn, het statiegeld-logo moet duidelijk zichtbaar zijn en het lipje moet er aan zitten.
 • Zie ik statiegeld staan op de kassa-nota?
  Ja, wij hebben onze kassa inmiddels aangepast. Zodra er statiegeld wordt gerekend zie je dat op de kassastrook.
 • Waar kan ik mijn flesje of blikje inleveren?
  Niet bij ons. U kunt ze inleveren bij (grote) supermarkten, treinstations, tankstations langs de weg en via cateraars.
 • Waarom kan ik het niet bij jullie inleveren?
  Opslag en inleveren is voor kleine organisaties ingewikkeld. Er komt opslag, verzending, menskracht, meer kassageld en diverse andere kosten bij kijken. Eén van die kosten hebben we al moeten maken door de kassa aan te passen. Daarom is door de overheid besloten dat het aantal innamepunten beperkt blijft. Het bestuur van de speeltuin heeft daarop besloten geen innamepunt te willen zijn.
 • Zijn jullie niet verplicht ze in te nemen?
  Nee, alleen Supermarkten groter dan 200m2 en bemande tankstations langs de snelweg zijn verplicht in te nemen. Overige verkooppunten van statiegeld blikjes en flessen zijn niet verplicht om de verpakkingen retour te nemen.
 • Kan ik ze doneren/achterlaten als sponsoring?
  Nee, om dezelfde reden als hierboven verzamelen we ze ook niet voor sponsordoeleinden.
 • Waar laat ik dan mijn blikje of flesje nu?
  U maakt zelf de keuze of u het blikje/flesje mee wil nemen naar huis (om later in te leveren). Doet u dat niet dan mag het in één van de vuilnisbakken die in de speeltuin staan achterlaten. Gooi ze daarvoor wel leeg!
  U kunt ze niet inleveren bij het loket. Zorg voor een schone omgeving en voor de veiligheid van onze vrijwilligers: ruim blikjes en flesjes altijd zelf op!
 • Houden jullie de 15 cent voor jezelf?
  Nee, wij moeten de 15 cent betalen aan onze leverancier als wij de flesjes kopen.
 • Waar vindt ik meer informatie over statiegeld op kleine flesjes?
  https://www.statiegeldnederland.nl/

Tot slot
De statiegeldregeling is afkomstig van de landelijke overheid en biedt een keuze om innamepunt te zijn of niet. De beslissing om geen statiegeld uit te betalen is genomen door het bestuur van de stichting speeltuin Oranjekwartier. Bent u het daarmee oneens dan vragen wij u om u reactie niet te uiten bij de vrijwilliger aan het loket maar via ons E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.