STICHTING SPEELTUIN ORANJEKWARTIER
Stichting Speeltuin Oranjekwartier is een vrijwilligersorganisatie die zich met name richt op:

  • de exploitatie van speeltuin Oranjekwartier;
  • de exploitatie van de zaal het Leeuwenkwartier
  • het organiseren van activiteiten in en rond speeltuin en zaal;
  • het stimuleren van de sociale samenhang in de wijk, stad en regio.

Wij hebben geen betaalde krachten en worden volledig door vrijwilligers in stand gehouden.

Anders dan door velen wordt gedacht is speeltuin Oranjekwartier géén gemeentelijke speeltuin. De speeltuin is eigendom van een stichting. Gebouwen en speeltoestellen zijn eigendom van de stichting en worden uit eigen inkomsten gekocht en onderhouden. Wij vragen u dan ook om zorgvuldig met de materialen om te gaan en zo mee te werken an beperking van de kosten.

Meer informatie over het bestuur vindt u bij colofon.

 

SPEELTUIN ORANJEKWARTIER
Speeltuin Oranjekwartier is één van de oudste, grootste en mooiste speeltuinen in Zeeuws-Vlaanderen en wordt jaarlijks bezocht door 30 tot 35.000 bezoekers. Met ruim 50 speeltoestellen kan er volop worden gefantaseerd, gerent en geklauterd. Voor de ouders is er veel zitgelegenheid in de vorm van picknicktafels, bankjes  en losse stoelen. Tevens is er een overdekt terras van 15 bij 4 meter. Vanzelfsprekend zijn er ook toiletten aanwezig waaronder een rustig  MiVa-toilet (toegang via de kassa).

Speeltuin Oranjekwartier is in 1958 opgericht door buurtbewoners en is eigendom van een stichting. De speeltuin wordt volledig door zo'n 80 niet betaalde vrijwilligers in stand gehouden. Zij verzorgen onder andere het onderhoud, toezicht, schoonmaak, administratie en de activiteiten.

In de bijna 8.000 m2 grote speeltuin bevinden zich speelkastelen, een familieschommel, wippen, schommels en draaitoestellen voor alle kinderleeftijden. De speeltoestellen zijn niet geschikt voor volwassenen. Ook is er een spannende natuurtuin met daarin heuvels en veel fruitbomen en bossen. Wij vragen van onze gasten om de speeltuin schoon te houden en zorgvuldig om te gaan met de toestellen.

Tijdens openingsuren  is altijd een vrijwilliger aanwezig die vanuit het loket in algemene zin toezicht houd op de speeltuin.  Wij zijn geen opvang; de ouder blijft verantwoordelijk voor zijn of haar kind. Vanuit het loket worden onder andere warme dranken, frisdranken, ijsjes, snoep en chips verkocht, tegen lage prijzen. Huren van de speeltuin is door scholen en BSO's ook mogelijk buiten de openingstijden van de speeltuin.

Speeltuin Oranjekwartier is een goedkope en leuke locatie voor uw speeltuinfeestje. Huren of reserveren is niet mogelijk maar binnen de openingsuren is er volop gelegenheid om uw kinderfeestje te houden. Graag verwijzen wij u naar onze website (bij "speeltuinfeestjes") of naar de folder "speeltuinfeestje", verkrijgbaar aan het loket, om van uw feestje een succes te maken!


HET LEEUWENKWARTIER
De zaal "het Leeuwenkwartier" maakt sinds 2011 deel uit van het gebouw dat aan de Leeuwenlaan 31 is gebouwd. Het Leeuwenkwartier is eigendom van Stichting speeltuin Oranjekwartier en is dus geen dorps- of buurthuis. Het gebouw is onderverdeeld in speeltuinruimtes, bergingen en de zaal het Leeuwenkwartier. Deze zaal bestaat uit:

  • een zaal met ruimte voor ca 70 personen en tal van voorzieningen;
  • een keuken met attributen;
  • een met de speeltuin gedeelde toiletgroep van 4 toiletten en 2 wasbakken;
  • een miva-toilet

 De zaal kan worden gehuurd door organisaties, stichtingen, verenigingen. Hij is voorzien van een complete keuken, 28 (80x80) tafels en 80 stoelen. Een beamer en geluid zijn eveneens  aanwezig.  Het huurtarief is afhankelijk van de duur, het aantal personen en het soort organisatie. Gecombineerd huren  van zaal en speeltuin is buiten de openingstijden mogelijk.

 
ACTIVITEITEN
Regelmatig organiseren wij activiteiten (Koningsdag, speldagen, rommelmarkten, knutselen) die voor iedereen toegankelijk zijn. Wij kennen geen leden; alle activiteiten zijn dus openbaar. Activiteiten worden gepubliceerd op de website en de facebookpagina van de speeltuin. Voor sommige activiteiten moet u zich vooraf aanmelden om mee te kunnen doen.
Informatie over activiteiten worden o.a. verspreidt via de website en facebook.


SOCIALE ROL

Als Stichting proberen we midden in de samenleving te staan. We doen dat onder andere door de speeltuin voor iedereen betaalbaar, veilig en toegankelijk te houden. We nemen deel in diverse maatschappelijke processen, stimuleren de sociale cohesie en onderhouden nauwe banden met andere organisaties, speeltuinen en landelijke steunpunten. Ook steunen we regelmatig sociale goede doelen, onder andere door het beschikbaar stellen van speeltuin, het Leeuwenkwartier of andere zaken.

Het motto van de speeltuin is “SAMEN SPELEN, SAMEN LEVEN”. We streven naar een speeltuin waar kinderen ongeacht beperking, geloof of ras fijn samen kunnen spelen. Inclusie van mensen met een beperking, zoals genoemd in het VN verdrag uit 2017 vinden wij belangrijk.

De speeltuin is goedgekeurd door de speeltuinbende en is ambassadeur van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK).


FINANCIERING

Voor de inkomsten is de stichting aangewezen op entreegelden, verkopen, subsidies, giften, donateurs  en sponsoren. Om het onderhoud, nieuwe toestellen, toiletten en zitgelegenheid te kunnen betalen laten wij iedere bezoeker ouder dan 2 jaar betalen. Volwassenen betalen bij ons dus ook entree. Alleen op die wijze kunnen wij een veilige speeltuin in stand houden.

Wilt u sponsoren, of wilt uw wekgever sponsoren? Neem contact met ons op!